Odchudzony schabowy

Odchudzony schabowy

 

Pokażcie mi prawdziwego Polaka, który nie lubi schabowego 😀 Dla tych, który lubią, ale dokonują rozsądnych wyborów –  wersja fit. Zapewniam, nie będziecie żałować tej zmiany 🙂

Składniki na 1 porcje:

  • schab bez kości 150 g
  • suszone pomidory w oleju 3 szt./60 g
  • cebula, ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • jogurt naturalny 50 g
  • łyżeczka mąki pszennej
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
  • kasza gryczana 40 g
  • kapusta pekińska 80 g
  • papryka czerwona 50 g
  • kukurydza konserwowa 15 g ( łyżka)
  • olej rydzowy 5 g

Wykonanie:

Schab cienko pokroić na 1/2 cm plasterki, odłożyć. W garnku na maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Pogotować ok. 3 minuty. Zalać gorącą wodą, dodać sos, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować. W gotujący się na dużym ogniu wywar włożyć plasterki schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować mięso przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie 2 – 3 razy je przewrócić. Przez sitko, bezpośrednio do potrawy, dodać mąkę, wymieszać i dokładnie zagotować. Dodać posiekane suszone pomidory, natkę oraz jogurt. Gotować przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając sos.

Kapustę poszatkować, dodać paprykę, kukurydzę i olej. Kaszę ugotować na małym ogniu.

Smacznego! 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *