Marchewkowa chmurka

Marchewkowa chmurka

Słodki przepis specjalnie dla Łasuchów Na Diecie 🍪🍰

Przedstawiam Wam dietetyczne ciasto
„Marchewkowa chmurka” – bez mąki, z niewielką ilością miodu. Jedna , naprawdę duża porcja to tylko 260 kcal!
Spróbujcie koniecznie!
Na zdjęciu ciacho w moim wykonaniu z soboty 🙂

Skladniki:

na ciasto:

  • marchewka 400 g
  • płatki owsiane górskie 150 g
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie 70 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • goździki 4 szt.
  • imbir pół łyżeczki
  • szczypta soli

na polewę:

  • serek Bieluch lub twaróg delikatny President 125 g
  • 2 łyżeczki miody prawdziwego
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Płatki zmielić na mąkę w blenderze. Orzechy i goździki potłuc w tłuczkiem przez woreczek. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać partiami kolejno: marchew, zmielone płatki orzechy, przyprawy i olej, cały czas delikatnie mieszając masę. Wyłożyć do okrągłej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min. w 170 stopniach z termoobiegiem, po tym czasie pozostawić w piekarniku przez 20 minut.

Serek wymieszać z miodem i pokryć wystudzone ciasto. Posypać płatkami migdałów.

DIETA TO NIE KARA 
Zajadajcie na zdrowie! 

Wartość odżywcza dla jednego kawałka (dzieląc ciasto na 8 porcji):
260 kcal

Białko 10 g
Węglowodany 27 g
Tłuszcze 13 g

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *