Duszony filet z dorsza w porach

Duszony filet z dorsza w porach

Moi drodzy,
Często słyszę od pacjentów ” nie lubię ryb, bo śmierdzą”, „nie smakują mi ryby, źle je przyrządzam”. Postanowiłam Wam zaproponować pyszne i mega szybkie rozwiązanie tego problemu…😎
I od tej pory, nie mówcie, że z rybami jest coś nie tak bo nie uwierzę! 🤥😄W tej opcji nie ma mowy o zniechęcającym rybim zapachu.

Przedstawiam Wam przepis na DUSZONY FILET Z DORSZA W PORACH 🍢 z apetycznymi dodatkami:

  • filet z dorsza 120 g
  • por 70 g
  • masło klarowane 10 g
  • ziemniaki 200 g + łyżeczka koperku
  • sałata lodowa 70 g
  • papryka czerwona 40 g
  • oliwki zielone 15 g
  • olej rydzowy – z lnianki (mój ulubiony!😍aromat nie do podrobienia) 10 g (2 łyżeczki)
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • przyprawy – pieprz ziarnisty, sól

Ziemniaki ugotować w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, przyprawić koperkiem.
Pora pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na połowie porcji masła klarowanego przez chwilę, aż zmięknie, dodać przyprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny rybę i rozpuścić na niej resztę masła. Dusić całość pod przykryciem ok. 4 minuty na każdą stronę.
Sałatę lodowa i paprykę pokroić, dodać oliwki i polać olejem.

Czas przygotowania: tylko 30 minut!
Podany przepis obejmuje 1 porcję, którą widzicie na zdjęciu.

Wartość odżywcza: 490 kcal
białko: 28,6 g
tłuszcz: 23 g
węglowodany 40 g

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *