Zupa krem dyniowo-pomidorowo-marchwiowy

Zupa krem dyniowo-pomidorowo-marchwiowy

 

Jest przepyszna! Zresztą spróbujcie sami! 🍲 Będzie smakowicie i pożywnie 

Składniki na 2 porcje:

  • dynia 200 g
  • por 140 g ( 1 sztuka)
  • dojrzały pomidor bez skórki 120 g (1 sztuka średniej wielkości)
  • marchew 135 g ( 3 sztuki)
  • cebula 100 g (1 sztuka)
  • jogurt naturalny 40 g (2 łyżki)
  • olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)
  • natka pietruszki 14 g (2 łyżeczki)
  • Przyprawy: klika kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, szczypta kurkumy, mielonej papryki słodkiej, pieprzu czarnego, odrobina soli, łyżka pestek z dyni do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
2. Dodaj około 250 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól do smaku.
3. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
4. Zupę zmiksuj na gładki krem.
5. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji: 206 kcal

8 g białka
10 g tłuszczu
21 g węglowodanów
13 g błonnika

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *