tel. 507-652-100
joannapys@gmail.com
Owocowy sierpień + przepisy na fit desery

Owocowy sierpień + przepisy na fit desery

Dostęp do owoców mamy przez cały rok, jednak najchętniej sięgamy po nie właśnie w lecie. Kuszą nas kolorami, aromatem, słodyczą pochodzącą wprost ze słońca. Sezon na większość z nich nie trwa długo, dlatego najchętniej objadalibyśmy się nimi bez końca… Jakie owoce wybrać? Ile ich jeść? Z czym je łączyć?

Odpowiedzi znajdziecie w poniższym artykule 🙂

Najlepiej sięgać po owoce, na które w danym momencie jest sezon. Mają wtedy najwyższą wartość odżywczą wyjątkowy aromat oraz najsłodszy smak! A ich cena jest przyzwoita dla portfela 🙂

Najlepsze owoce wybierzesz kierując się własnym zmysłem węchu, wzroku i dotyku. Kupuj te dojrzałe, równomiernie wybarwione, bez przebarwień i stłuczeń. Zdecydowanie unikaj ( zarówno kupowania jak i spożywania) owoców zgniłych oraz takich, na których zauważalna jest pleśń. Tworzące ją grzyby szybko rozprzestrzeniają się w tego rodzaju żywności i mogą być toksyczne. A przecież owoce spożywamy dla poprawy i utrzymania dobrego zdrowia, a nie po to, żeby je narażać, prawda? 🙂 Dlatego też lepiej wyrzucić taki owoc do śmieci i nie ryzykować.

W sierpniu na lokalnych targach bez trudu znajdziesz:

  • Maliny
  • Jagody/borówki
  • Porzeczki
  • Morele
  • Jeżyny
  • Brzoskwinie
  • Nektarynki
  • Arbuzy
  • Agrest
  • Śliwki
  • Jabłka
  • Gruszki

Spożywaj 2-3 porcje owoców każdego dnia (w zależności od wielkości).

Przykładowe porcje:

  • szklanka drobnych owoców np. malin, czarnych jagód, porzeczek
  • 3 małe owoce np. śliwki, morele
  • 1 średni owoc np. jabłko, brzoskwinia, pomarańcza

Staraj się nie przekraczać dziennej racji owoców. Fakt, sezon nie trwa wiecznie, ale lepiej jeść owoce codziennie, a w niewielkiej ilości. W ciągu dnia ogranicz się do spożycia łącznie 0,5 kg. Swój pyszny słodki smak zawdzięczają obecności cukrów prostych . Takich samych jak w słodyczach. Jednak słodkie plony natury dostarczają potrzebnych organizmowi witamin, minerałów oraz są bardzo dobrym źródłem błonnika , dlatego zdecydowanie skorzystamy dbając o ich właściwą podaż.

Więcej o błonniku przeczytasz tutaj.

Zrezygnuj całkowicie z jedzenia owoców wieczorem. Ostatnia porcja powinna być spożyta najpóźniej na podwieczorek. Owoce z racji swojego składu chemicznego są szybko trawione -treść pokarmowa jest przesuwana z żołądka do jelit po ok. 20-30 minutach od spożycia, co zapobiega występowaniu procesów fermentacyjnych i gnilnych. Jednak gdy są elementem dużego posiłku, lub ostatnim posiłkiem dzieje się odwrotnie. Skutkuje to wzdęciami, skurczami brzucha i gazami.

Dodatkowo,  podczas fermentacji w żołądku wszystkie witaminy i minerały, zamiast wchłaniać się do krwiobiegu, idą na marne. Starasz się zrzucić kilogramy? Tym bardziej weź sobie te rady do serca. Cukry podczas snu lub tuż przed są metabolizowane do tłuszczu gromadzonego w tkance podskórnej. Fizjologicznie w godzinach wieczornych i nocnych organizm spowalnia swój metabolizm, przygotowując się tym samym do regeneracji i odpoczynku.

Cukier zawarty w owocach prowadzi do wahań glukozy we krwi i w rezultacie dość szybko po spożyciu owoców powraca uczucie głodu. Aby temu zapobiec spożywaj owoce łącząc je z innymi produktami. Na przykład:

      • w połączeniu z jogurtem, musli, orzechami,

      • jako dodatek do owsianki z mlekiem

      • jako dodatek do surówek czy sałatek,

      • w postaci pożywnych koktajli (zmiksowane z mlekiem, maślanką lub kefirem)

      • w postaci musów owocowych (zmiksowane z jogurtem)

Pamiętaj, że wartość kaloryczna zostanie podniesiona, gdy owoce podasz z bitą śmietaną, lodami, posypiesz cukrem, czekoladą czy bakaliami!

Sprawdź koniecznie moje ulubione przepisy na posiłki z sierpniowymi owocami:

 

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *